torstai 25. lokakuuta 2012

Lähidemokratiaa metsistä


Vihreiden viime viikon kaupunkisuunnitteluillassa pohdittiin jälleen Keravan alati hupenevien viheralueiden kohtaloa. Maata kunnassamme on, mutta se ei kaikkialla rakennettavaksi sovi. Vihreiden poliitikkojen huolenaiheena onkin pienten lähimetsien ja puistikkojen hakkaaminen ja kaavoittaminen. Taannoin vihreät tekivät onneksi asian parantamiseksi valtuustoaloitteen.

Moni mitättömänkin kokoinen viheralue voi olla kuntalaiselle sangen tärkeä. Lapset tarvitsevat lähimetsiä, autottomat, liikuntarajoitteiset ja vanhukset haluavat päästä helposti luonnon huomaan, kaupunki tarvitsee hengityspaikkoja, luonnollisia ja rakennettuja vihreitä tiloja.

Virkamiehet laativat suunnitelmia, mutta tosiasiassa viheralueiden oikeasta ja ajantasaisesta käytöstä tietää parhaiten aina itse käyttäjä. Joensuussa on muun muassa vastikään avattu kuntalaisille nettipohjainen karttakysely, jonka avulla voidaan selvittää, kuinka paljon ja mihin kaupungin viheralueita hyödynnetään. Tämä on oivallinen malli toteuttaa lähidemokratiaa ja saada kuntalaiset osallistumaan päätöksentekoprosesseihin.

Avoimessa ja toimivassa kunnassa jokainen saa vaikuttaa, ja teknologia tarjoaa tähän sangen hyvät välineet. Tärkeää on toki myös muistaa, että kyselyt lunastavat itsensä vasta silloin, kun niiden tuloksilla on todellista vaikutusta päätöksiin. Muussa tapauksessa rahaa kuluu hukkaan, ja kansa kokee vaikuttamismahdollisuuksiensa olevan mitättömiä. Siihen ei millään kunnalla pitäisi olla varaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti