maanantai 22. lokakuuta 2012

Maahanmuuttajan tuki äänestyksessä


Viikonloppu meni käännöstöiden parissa, vaaliteltalla ja lasten synttärikakkuähkyssä. Ja jos rehellsisiä ollaan, istun nyt sosiaalisen median pedagogi -koulutuksessa, mutta osaan jo opetettavan asian (Blogger), niin voin pienen hetken lintsata ja keskittyä vaalitouhuun. 

Viimeinen vaaliviikko alkaa, ja tuntuu, että vasta ollaan vauhtiin pääsemässä. Viimeisin mieltäni askarruttanut asia on maahanmuuttajien äänestämistietous.

Maahanmuuttajat tarvitsevat tietoa jo niin valtion ja kunnan päätösrakenteesta, ehdokkaaksi asettumisesta, sopivan ehdokkaan valitsemisesta ja tässä vaiheessa luonnollisesti siitä, miten käytännössä äänestetään. Keravalla sosiaaliohjaaja Virve Lintulan ystävällisesti toimittaman tiedon mukaan maahanmuuttajat toki saavat muun muassa Tervetuloa Suomeen -paketin, jossa mainitaan äänestämismahdollisuudesta. Projektityöntekijä Loan Thi Tran Louhelan Setlementin monikulttuurisesta Ringistä muistutti minua kuitenkin 12.10 järjestetystä vaalipaneelista, joka tosin tapahtui Järvenpään puolella. Tietoa konkreettisesta äänestämistapahtumasta - ajasta, paikasta, oikeudesta - kokemukseni mukaan kuitenkin tarvitaan myös kunnan sisällä. 

Mahdollisuutena olisi järjestää infoa äänestämisestä, mutta tähän ei tilaisuutta enää löytyne. Hankalaksi tilanteen tekee se, ettei kaupungin toimitiloissa, kuten toimintakeskus Topaasissa, saa jakaa vaaliesitteitä.

Lisätietoja eri kielillä saa toki netistä, mutta ehdokkaiden kohtaaminen olisi varmempi tapa saada myös ulkomaalaistaustaiset kuntalaiset vaaliuurnille. Mihin siis mennä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti