torstai 6. joulukuuta 2012

Paikkaneuvotteluiden olematon avoimuus

Olen jo kotvan aikaa ihmetellyt, kuinka salamyhkäisesti paikkaneuvotteluita hoidetaan. On kaikkien tiedossa alunperin, mitä paikkoja on tarjolla, mutta sen jälkeen hiljaisuus laskeutuu neuvotteluiden ylle. Jotain vihiä kansa saa siitä, mille puolueelle mikäkin paikka saattaa mennä, ei muuta. Siinä meillä on avointa politiikkaa, hah. Niin tyhjentävän puheenvuoron asiasta käytti helsinkiläinen uusi valtuutettu Leo Stranius aiemmin tällä viikolla, ettei siihen voi kuin yhtyä.

Huuleni ovat siis sinetöidyt, enkä minäkään kaikkea tiedä, mutta tilanne ehdolla olleiden suhteen on tällä erää Keravalla seuraava. Olkaa huoleti, seuraava jakso ei sisällä laittomia juonipaljastuksia:

1) Kaikki ilmaisivat heti vaalien jälkeen kiinnostuksensa eri lautakuntiin ja valmisteleviin strategiaryhmiin.

2) Näiden pohjalta neuvottelijamme (4) väänsivät iltatolkulla muiden puolueiden kanssa, ja paikat jaettiin suhteellisen systeemin mukaan, vaikka pisteytysjärjestelmästä eli Espoon mallista olikin jo aiemmin puhuttu. Suhteellisessa paikkajaossa esim. pieniin "samanarvoisiin" strategiaryhmiin eivät pienet puolueet saa usein yhtään edustajaa, vaan isot ryhmät jyräävät. Pisteytysjärjestelmässä kaikille paikoille olisi sovittu niiden arvon mukainen pistemäärä (eli kuin hinta), ja puolueella olisi kokonsa mukainen tietty määrä pisteitä (kuin rahaa), joilla paikkoja voi esittää hankittavaksi. Erittäin hyvä malli, enkä tajua miksei suorastaan pakollinen kaikkialla.

3) Uusin käänne neuvotteluissa olivat sukupuolikiintiöt, joiden pohjalta voimme esittää lopullisia toiveitamme. Toisin sanoen: Jos vihreille on neuvoteltu kaksi paikkaa lautakuntaan A, ja yksi + puheenjohtajuus lautakuntaan B, saattaa olla, että paikat on jo meille merkitty nainen + mies. Kohta pääsemme ehkä esittämään ne viimeiset toiveemme, mutta yhä pienemmäksi käy mahdollisten kohteiden määrä. Kiinnostavaa ja varsin haastavaa.

Muita terveisiä: Uudenmaan piirinhallituksen kokouksessa oli kovaa kiinnostusta  hallituspaikoista , ja vaalit poikivat minullekin varapaikan.

Työpaikan pikkujouluissa pidettiin äänestys, jossa palkittiin vuoden värikkäin. Kiitos kaikesta kannustuksesta ja loistotyöyhteisöstä Tyly.


Mitä ihaninta itsenäisyyspäivää kaikille! Skoolaan 95-vuotiaalle Suomelle, ja menen katsomaan ihanaa First Aid Kitiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti