torstai 31. tammikuuta 2013

Lautakuntaan varalla, pliis


Vatsa täynnä päivänsankarin, 5-vuotiaan poikamme, synttäri-illallista kuuntelen paraikaa Vihreiden ”Avoimuus kunnallisessapäätöksenteossa” –luentoa. Ilolla kiitän nykyteknologiaa, joka mahdollistaa tämänkin luennon seuraamisen Bambuserin kautta kotisohvalla. Ihana palvelu kerrassaan.

Avoimuuden aihe on taas varsin polttava, sillä viimeksi eilen aihe puhututti Keravan Vihreiden luottamushenkilöiden FB-sivulla. Olin kovaa vauhtia lähdössä konsernijaoston ensimmäiseen kokoukseen, siis varajäsenen roolissa. Oletin sen kummemmin kysymättä, että ensimmäisessä kokouksessa tehdään systeemit selväksi, ja siten siellä kuuluisi myös varojen olla. Selvisikin, ettei varajäsenillä ole kokoukseen asiaa edes hiljaisena kuuntelijana, jos varsinainen jäsen on paikalla. Olisihan se pitänyt tietää, jos olisi hallinto- ja johtosäännön opiskellut.

Suureen facebook-ääneen päivittelin tuota sulkeutuneisuutta, sillä yhteistyö tuntuisi monin verroin helpommalta, kun varajäsenkin olisi edes kerran nähnyt muita lautakuntalaisia, eikä vain vasta pakon edessä varsinaisen jäsenen ollessa poissa. Riemukseni kuulin, että kaupunkikehitysjaostossa olikin työ vastikään aloitettu Samuli Isolan johdolla yhteistuumin ja annettu alkuun koulutuspaketti koko porukalle varajäseniä myöten.

Tämä on taatusti askel kohti yhteistyökykyisempää kokoustelua, ja sitä toivon tulevienkin lautakuntien toiminnalta ehdottomasti lisää. Toimielin saa itse päättää, ketkä kokoukseen kutsutaan, joten mitään teoreettista estettä laajemmalle kokoustelulle ei ole. Palkkio toki maksetaan vain varsinaiselle osallistujalle ja voisihan kokoustarjoilutkin jättää ylimääräisille antamatta, jos lisäkuluja peljätään.

Mutta kauden alkuun kaikille yhteinen tilaisuus, ehdottomasti. Näin tutustutaan, sitoutetaan ja osallistetaan isompi porukka, sekä saadaan lisää keskustelua myös eri ryhmien välille. Sitä paitsi, jos junassa astuu jonkun varpaille, olisi kiva tietää, oliko kivusta voihkiva ihminen kenties juuri oman lautakunnan puheenjohtaja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti